Data General Nova/4 открит в България

28/10/2021

Дата на статията: 28 октомври 2021
Последна редакция: 27 август 2023
Дарение за музея от Филип и Игор Ромбаут

Заедно с колегата колекционер Евгени Андонов бяхме поканени от господата Филип и Игор Ромбаут да вземем компютъра от един завод, където през 80-те години на миналия век е била доставена плазмена режеща машина с ЦПУ. Именно тази част от машината е интересна за нас - компютърът, на който са създавали програмите за рязане. За съжаление през годините е бил "посещаван" от недоброжелатели - платките бяха изтръгнати, монитора и клавиатурата също ги нямаше, но това, което успяхме да спасим, дава достатъчно добра представа какво е "миникомпютър".

Размерът е като на солиден хладилник. Вероятно това е и причината за неговото оцеляване - теглото е над 200 кг, а се намираше в административната сграда на висок етаж.

По-важното е, че намерихме запазена документация, включително едно писмо, изразяващо воплите на програмиста до тогавашния директор на завода. Днес предизвиква усмивки, но показва възможностите и принципите на тогавашното "Народно стопанство". Може да го видите в галерията със снимки. Благодарение на текста успяхме да датираме доставката на машината с приблизителност от няколко месеца - пролетта на 1986 година. На една от дънните платки се чете дата на производство 1976.

На първа страница на инструкцията за експлоатация са показани платките, които разбираемо са предизвикали погрома - няколко милиграма злато. В монитора и толкова няма...

Затова пък снимките в каталога на терминала, показват компонентите в пълния им блясък.

Не разполагам с друга информация за компютъра, но се надявам да намеря подобен ИЗОТ. Моля пишете или се обаждайте, ако попаднете на такова парче от българската история!

*Забележка от август 2023 - Търпението е възнаградено, открих ИЗОТ 0310 в изключително добро състояние. Може да го разгледате тук.