Както всички хубави неща, така и основата на тази сбирка беше поставена съвсем случайно...

Професионално се занимавам с внос на машини с ЦПУ. Когато един ден влязох в офиса на колега и видях симпатично Робко 1, реакцията беше съвсем спонтанна - „Леле, откога не съм виждал такова!“.

Благородната завист ме хвърли в търсене на такова роботче. За мой късмет, в рамките на няколко месеца успях да купя цял комлект, заедно с компютър и дискети със софтуера за задвижване. Когато синът ми влезе в стаята с компютъра и робота, ахна: "Това пък какво е? А как работи?"
Сетих се, че децата ни нямат идея, че България е произвеждала роботи, а за да ги задвижи, е използвала компютри, сглобени тук. Опитах се да намеря повече информация в интернет, но… ударих на камък. Има много сайтове с някаква откъслечна и разбъркана информация за това кой какво кога е правил, но обобщено го няма никъде. Някак естествено дойде идеята и аз да оставя нещо след себе си - да подаря на обществото изложба, където всеки да може да разгледа, прочете и направи взаимовръзките за една огромна промишленост, донесла на България много ползи и знания.

Периодът, който съм си поставил за цел да пресъздам тук е от началото на шестдесетте на миналия век до 1990. Целта на сайта не е да дава оценка на социализма, който е част от нашата история, добър или лош - искам информацията да се предаде съвсем достоверно, встрани от всякаква емоция, с пълното разбиране за времето, по което са се случвали нещата. Все пак това е разгарът на студената война, всеки откраднат промишлен образец е бил „пирон в ковчега на империализма“.

В днешно време България има славата на нация, създаваща добри програмисти. Излишно е да казвам, че ако по време на онзи период училищата не бяха оборудвани с компютри Правец, днес нещата щяха да изглеждат различно.

Надявам се да се наслаждавате на експонатите така, както аз се наслаждавам когато попадна на поредния спасен от унищожение екземпляр и успея да намеря информация - какъв е, кога, защо и от кого е бил създаден, кой го е ползвал.
Ще се старая всяка информация, публикувана тук да бъде проверена на поне 2 места или подплътена с документи.

Ще бъда благодарен на всички, които имат достъп до подобна документация или все още са съхранили подобни машини да ги споделят с мен. Готов съм да заплатя някаква сума, но не купувам на всяка цена. Дарения не отказвам, стига да не е скрап. Моля, снимайте и пращайте снимки на това, което искате да продадете/подарите. Тук е мястото да благодаря на тези, които помогнаха с набавянето на информация и експонати.

И последно - защо Амузей? Фамилното ми име е Атанасов. Предложението дойде от Ивайло Иванов - Иву (човекът, който помогна за осъществяването на сайта). Не съм чак толкова суетен, че да афиширам фамилията си, но ми хареса идеята името на сайта да започва с А и да се подрежда на първо място във всеки списък. ;)


С пожелание за приятно разглеждане,
                                     Владо Атанасов