Елка 6521 - възстановяване

26/07/2019

Попаднах на 1 брой в задоволително състояние, след което се сдобих с още 3 броя в доста умърлушен вид. На дъното на елките имаше един пръст тиня, явно бяха наводнявани. Платките и лампите се оказаха в учудващо добро състояние, захранването също, само пружините на клавишите бяха направо изгнили. Придобих ги от Ловчанлия, с когото ме свърза Бургазлия, който научил от Софиянец, че някой край Дунава продава такива... 6 месеца по-късно намерих родословното им дърво :) Случайно се заговорих с Плевенчанин, който ги е съхранявал 20 години в склад край Дунав и миналата година пострадали при голяма буря. Нейсе, стават идеално за възстановяване.
Защо трябва да ги възстановим? По света няма нито една работеща. За съжаление, след всичките тези години, компонентите от които е изградена елката не издържат - кондензатори, диоди и т.н., което води до последващи повреди. Има светещи и евентуално приемащи цифри от клавиатурата, но нито една не работи. Освен тази!!!

Дължа огромна благодарност на Георги Гегов и Иван Бичев за техническото съдействие по възстановяването на този изключително важен за българската икономика модел. Не съм електрончик, но Георги ме подкукуроса да направим опит. Заровихме се в литературата, но се оказа невъзможно намирането на електронните схеми, упътванията, принципите на работа на тази машина. Нищо чудно - за своето време е била една от малкото в света с възможност за изчисляване на корен квадратен. Логично е да не са афиширали нейното устройство.
Чрез много търсене се появи нишка, водеща до Държавна агенция архиви. Реших да опитам - трябва да се използват всички възможности.
Служителите в агенцията се гръмнаха - през всичките тези години абсолютно никой не беше изисквал документите на елката. Не се знаеше и какво точно ще намерим. Но, който търси, намира. Хората ни съдействаха по всякакъв възможен начин, за да получим информацията от която имахме нужда. И така, въоръжихме се с ръкавички и лист по лист прегледахме архивите. Някои документи будят умиление, други не ни свършиха никаква работа, но попаднахме на ръководството за експлоатация, ръководството за ремонт, както и на описанието на логиката. Е, оттам нататък Георги и Иван поеха щафетата и сравнително бързо нашият калкулатор започна да смята. Единственият в света :)

Апетитът идва с яденето и най-вероятно ще подкараме и другите налични екземпляри. В галерията може да видите базовото състояние и процеса на възстановяване на елката, а по-долу и филмче с първите тестове на още оголения калкулатор.


ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА КОРПУСА
Сравнение на ръждивия панел и почистения от ръжда и готов за фосфатиране. За съжаление язвите от ръждата са доста дълбоки и не ми се иска да шлайфам повече, за да не изтъня панела.
Дъното, подготвено за боя, със свалена боя до здрава такава. Реших, че няма смисъл да шлайфам до голо, при положение, че отливката на дъното е достатъчно груба. Затова премахнах слоя боя, който поддаде на телената четка. Следващите снимки показват вече блестящо боядисаното дъно и същото с монтираните гумени крачета. После имаме сглобената цяла машина. Лъскавка стана ;)